Despre Noi

Fundația Creștină de Ajutorare este o organizație non-guvernamentală care promovează valorile moral-creștine și care își dedică activitatea sprijinirii persoanelor aflate în dificultate, respectiv dezvoltării proiectelor educative pentru copii aflați în dificultate.

Fundația își desfășoară activitatea în domeniul social în cadrul a două centre: Centrul de Zi pentru copii și Centrul Antidrog.

Pe lângă serviciile sociale oferite în cadrul celor două centre, FCA oferă și Servicii Medicale, prin programele de Farmacie și Fizioterapie menite să vină în sprijinul persoanelor în nevoie din comunitatea clujeană.

Ce facem?


  Sprijin pentru comunitate ...

În cei 25 de ani de când lucrăm ca fundație în comunitatea clujeană, ne-am întâlnit cu multe situații grele prin care oamenii au trecut și trec în continuare.

La început, am răspuns nevoilor materiale urgente ale oamenilor care treceau prin vremuri tulburi la vremea respectivă, în perioada de după revoluție, din cauza lipsei hranei, a îmbrăcămintei, a medicamentelor.

Am încercat să fim un sprijin familiilor sărace, atât prin ajutorul material oferit, cât și prin consiliere creștină. Am dorit să le îndreptăm oamenilor privirea înspre Dumnezeu și să le facem cunoscut că tot ceea ce primim, atât noi cât și ei, primim din mâna Lui.

Alături de noi, au stat de-a lungul timpului oameni din afara țării, oameni cu inima mare, care ne-au susținut activitățile și care ne-au încurajat în tot ce am făcut. Acești oameni au adunat cu greu fiecare bănuț pentru familiile aflate în dificultate din România. Am apreciat profund efortul și implicarea lor.

Lucrând multă vreme cu familiile aflate în dificultate, am văzut nevoia mare a acestora, dar ceea ce a „strigat” mai tare decât orice nevoie materială, a fost viața grea a copiilor din aceste familii, viitorul lor cu prea puține licăriri de speranță.

Dumnezeu ne-a îndreptat încet, încet atenția înspre copii. A crescut în noi dorința de a investi în ei, de a aduce bucurie pe chipul lor, dar mai ales, de a le oferi speranță pentru viitor.

E foarte ușor să te înveți cu deznădejdea atunci când în jurul tău nu se întâmplă nimic bun, iar lipsurile din fiecare domeniu din viața ta nu fac decât să te mențină în starea asta și nu e nimeni lângă tine să îți schimbe perspectiva, să îți arate că poți și să îți întindă o mână de ajutor.

Am încercat astfel, să fim noi acea mână de ajutor pentru copii în primul rând, apoi pentru părinții lor.

  Mentorat pentru copii ...

Am pornit ideea de mentorat pentru copii în anul 2006, idee care de nouă ani încoace, aduce bucurie, speranță în viața copiilor și dorim să credem că într-un fel, schimbă vieți.

Prin proiectul de mentorat Mari și mici, Mari Amici, am dorit să punem lângă copii, tineri adulți care să le fie nu doar Amici Mari, ci și exemple pozitive în tot ceea ce înseamnă valori și principii de viață. Prietenia este prețioasă în viața omului la orice vârstă. Amicul Mare ca prieten, încurajează, ascultă, iubește, învață, ghidează.

  Alfabetizarea copiilor romi ...

Un răspuns la o altă nevoie pentru o altă categorie de copii, tot din Cluj – copiii romi – a fost proiectul ABCDar la Pata Rât. Acești copii, care, deși ar trebui să fie în școală, stau și pierd timpul prețios al copilăriei lor pe stradă. Prin acest proiect de alfabetizare, am dorit nu doar să îi învățăm literele și cifrele, ci să le arătăm frumusețea lumii care îi înconjoară dincolo de dealurile pline de gunoi din Pata Rât.

Am dorit să umplem universul lor de frumusețe, ordine, bune maniere, de bucuria jocului și al jucăriilor menite să stimuleze dezvoltarea cognitivă și, nu mai puțin, să ofere șansa și speranța unui viitor mai bun prin educație împletită cu dragoste.

  Animație clinică pentru copii ...

Unul dintre cele mai tinere proiecte ale FCA, răspunde unei alte nevoi a copiilor, de data aceasta a celor bolnavi și internați în spitale și anume, aceea de a pune „boala în paranteze” pentru câteva ore și în schimb, de a readuce în prim plan nevoia de joacă, de a crea, de a invita copilăria pe ușile spitalului.

Rana nu se vindecă mai repede dacă ești cu ochii pe ea, dar se vindecă mai repede atunci când sufletul e vesel. S-a născut astfel proiectul de animație clinică - Aripi pentru Copii - proiect prin care am dorit să reducem, cel puțin, suferința emoțională a copiilor internați în spitale.

  Prevenirea consumului de substanțe la copii și tineri ...

Am privit mai departe la ce se întâmplă în școli și am observat câte lucruri rele se perindă în fața copiilor, care pot să strice, să fure frumusețea copilăriei lor, printr-o simplă decizie greșită. Toate substanțele care dau dependență și care fac din om un rob, răpesc tot ce e mai prețios în viața unui copil.

Pentru fiecare alegere greșită, există una bună care așteaptă să fie luată. Dorim să arătăm copiilor această realitate, faptul că ei pot face o alegere bună pentru un viitor frumos.

Am creat astfel, campanii de prevenire a consumului de substanțe, prezentate sub formă de artă. Am încurajat Doza de Viață prin tot ceea ce viața ne oferă bun, ca noi să trăim frumos, prețuind sănătatea primită de la Dumnezeu.

  Naș pentru un copil ...

Copiii din proiectele noastre au diferite nevoi materiale: hrană și îmbrăcăminte, sprijin școlar, rechizite școlare, intervenții medicale, susținerea competițiilor și a concursurilor școlare pentru cei talentați, dar fără posibilități.

Am creat astfel un proiect de susținere financiară a unui copil, în care am căutat Nași doritori să dea o mână de ajutor, donând o anumită sumă lunar, pentru una sau mai multe din nevoile acestuia. Mulți dintre copiii noștri se descurcă mai bine la școală datorită meditațiilor școlare, susținute financiar de către Nași.

Am oferit posibilitatea Nașilor de a susține activitățile în care sunt implicați toți copiii din proiectele noastre, investind astfel în dezvoltarea lor personală.

  Chemare la implicare ...

Voluntariat

De-a lungul timpului, fundația și-a derulat activitățile cu ajutorul voluntarilor, fără de care nu am fi putut dezvolta și implementa proiectele aflate în derulare. Voluntarii reprezintă mecanismul care pune în mișcare fiecare proiect în parte.

Proiectul cu cel mai mare număr de voluntari în fiecare an este cel de mentorat - Mari și mici, Mari amici. Mulți dintre voluntari, Amici Mari, au stat mai mulți ani alături de noi, implicându-se activ în viața copiilor cărora le-au fost amici. Pe măsură ce s-au dezvoltat și celelalte proiecte, am fost binecuvântați cu voluntari plini de entuziasm să ofere din timpul, energia și dedicarea lor, pentru activitățile în care sunt implicați beneficiarii noștri.

Parteneriat

Am gândit acțiuni și evenimente care să vină în sprijinul celor defavorizați, respectiv în sprijinul campaniilor de prevenire a consumului de substanțe la copii și tineri din școlile clujene.

De gândit e ușor, dar de pus în practică fără ajutor, e dificil. Ne-au întins o mână de ajutor multe instituții, firme din Cluj-Napoca, alături de care, și cu ajutorul cărora, ne continuăm activitățile și astăzi.

Invităm și încurajăm comunitatea clujeană să se implice în proiectele noastre.