Istoric

De mai bine de 20 de ani, Fundația Creștină de Ajutorare (FCA) se implică în comunitatea clujeană sprijinind persoanele aflate în dificultate prin acțiuni umanitare și proiecte sociale destinate în primul rând copiilor și tinerilor dar și părinților acestora, respectiv persoanelor de vârsta a treia pentru o bună perioadă.

FCA și-a început activitatea imediat după evenimentele din Decembrie 1989. La începutul anului 1990 Romania devenise centrul atenţiei mondiale şi multe organizaţii din străinătate au fost alături de noi prin numeroase acţiuni umanitare, născute din entuziasmul şi dorinţa de solidaritate cu poporul român aflat în mari nevoi materiale.

Conjugarea acestor eforturi de generozitate cu dorinţa noastră de a ne pune în slujba concetăţenilor, a marcat de fapt, începutul lucrării Fundaţiei Creştine de Ajutorare.

Prima activitate de început a constat în distribuirea de bunuri materiale celor în nevoie. Primirea şi împărţirea a zeci de transporturi s-a desfăşurat cu aprobarea conducerii Spitalului Clinic de Copii din Cluj, în incinta dispensarelor pediatrice de pe strada Ion Meşter nr.10.

Din Decembrie 1994, după ce dispensarele de pediatrie au fost mutate în altă locaţie, noul deţinător al spațiului, Spitalul Judeţean Cluj ne-a oferit cu generozitate şansa de a ne continua activitatea.

Datorită complexităţii pe care o luase această lucrare, în anul 1997 a luat naştere oficial Fundația Creștină de Ajutorare din Cluj Napoca, cu următorii membri fondatori: Rodica Morar, Petru Morar, Olga Foszto şi Rodica Bogdan.

Din 1997 până în prezent, FCA și-a dezvoltat activitatea pe mai multe direcții: distribuire de medicamente și materiale medicale, asistență socială în cadrul căreia au crescut și proiectele sociale în funcție de nevoile apărute în viața beneficiarilor pe care am încercat să îi ajutăm de-a lungul timpului - proiecte educative pentru copii.

Scurt istoric cronologic

29 iunie 1998

Primăria Municipiului Cluj-Napoca ne-a eliberat actul de repartizare pentru folosinţa gratuită pe o perioadă de 10 ani, a spaţiului de la adresa sus amintită.

2004

În cadrul Galei Premiilor Presei Clujene, FCA a primit "DIPLOMA pentru Servicii Social-Umanitare de excepţie pentru Clujeni" ca o recunoaştere a rodului implicării noastre în viaţa comunităţii locale.

2005

Am obţinut acreditarea pentru următoarele servicii: Distribuire de ajutoare umanitare; Informare, orientare şi consiliere socială; Distribuire medicamente şi materiale medicale.

2005-2007

FCA s-a implicat în ajutorarea materială, financiară, precum şi în refacerea unor gospodării afectate de inundaţii, din diferite județe precum Galați (localitatea Cosmeşti, Tecuci), judeţul Dolj (localitățile Rast și Cârna), în asociere cu alte instituţii (biserici evanghelice şi firme private).

2006

FCA a implementat proiectul de mentorat Mari și Mici Mari Amici, proiect educativ pentru copii proveniți din familii aflate în dificultate.

2006-2007

FCA s-a implicat în construirea unei biserici evanghelice pentru comunitatea de romi din localitatea Uioara de Sus, judeţul Alba, proiect derulat împreună cu alţi sponsori din Olanda şi S.U.A.

2008

Demararea şi obţinerea prelungirii dreptului de folosință gratuită pe 10 ani a spațiului în care şi-a desfăşurat Fundaţia activitatea.

2009

FCA obține acreditare pe Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii (CCS).
FCA a lucrat în parteneriat cu Asociația Preventis în proiectele Centrului de Consiliere și sprijin pentru Părinți și Copii în perioada 2009-2011.

2012

FCA obține acreditări pentru servicii sociale care se desfășoară în următoarele centre:
- Centru de Zi pentru Persoane aflate în Dificultate
- Centru de Zi pentru Copii din Familii aflate în Dificultate
- Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog