Arhiva

Un răspuns la o altă nevoie pentru o altă categorie de copii, tot din Cluj – copiii romi – a fost proiectul ABCDar la Pata Rât. Acești copii, care, deși ar trebui să fie în școală, stau și pierd timpul prețios al copilăriei lor pe stradă. Prin acest proiect de alfabetizare, am dorit nu doar să îi învățăm literele și cifrele, ci să le arătăm frumusețea lumii care îi înconjoară dincolo de dealurile pline de gunoi din Pata Rât.

Am dorit să umplem universul lor de frumusețe, ordine, bune maniere, de bucuria jocului și al jucăriilor menite să stimuleze dezvoltarea cognitivă și, nu mai puțin, să ofere șansa și speranța unui viitor mai bun prin educație împletită cu dragoste.

Unul dintre cele mai tinere proiecte ale FCA, răspunde unei alte nevoi a copiilor, de data aceasta a celor bolnavi și internați în spitale și anume, aceea de a pune „boala în paranteze” pentru câteva ore și în schimb, de a readuce în prim plan nevoia de joacă, de a crea, de a invita copilăria pe ușile spitalului.

Rana nu se vindecă mai repede dacă ești cu ochii pe ea, dar se vindecă mai repede atunci când sufletul e vesel. S-a născut astfel proiectul de animație clinică - Aripi pentru Copii - proiect prin care am dorit să reducem, cel puțin, suferința emoțională a copiilor internați în spitale.

Copiii din proiectele noastre au diferite nevoi materiale: hrană și îmbrăcăminte, sprijin școlar, rechizite școlare, intervenții medicale, susținerea competițiilor și a concursurilor școlare pentru cei talentați, dar fără posibilități.

Am creat astfel un proiect de susținere financiară a unui copil, în care am căutat Nași doritori să dea o mână de ajutor, donând o anumită sumă lunar, pentru una sau mai multe din nevoile acestuia. Mulți dintre copiii noștri se descurcă mai bine la școală datorită meditațiilor școlare, susținute financiar de către Nași.

Am oferit posibilitatea Nașilor de a susține activitățile în care sunt implicați toți copiii din proiectele noastre, investind astfel în dezvoltarea lor personală.

De-a lungul timpului, fundația și-a derulat activitățile cu ajutorul voluntarilor, fără de care nu am fi putut dezvolta și implementa proiectele aflate în derulare. Voluntarii reprezintă mecanismul care pune în mișcare fiecare proiect în parte.

Proiectul cu cel mai mare număr de voluntari în fiecare an este cel de mentorat - Mari și mici, Mari amici. Mulți dintre voluntari, Amici Mari, au stat mai mulți ani alături de noi, implicându-se activ în viața copiilor cărora le-au fost amici. Pe măsură ce s-au dezvoltat și celelalte proiecte, am fost binecuvântați cu voluntari plini de entuziasm să ofere din timpul, energia și dedicarea lor, pentru activitățile în care sunt implicați beneficiarii noștri.

Am gândit acțiuni și evenimente care să vină în sprijinul celor defavorizați, respectiv în sprijinul campaniilor de prevenire a consumului de substanțe la copii și tineri din școlile clujene.

De gândit e ușor, dar de pus în practică fără ajutor, e dificil. Ne-au întins o mână de ajutor multe instituții, firme din Cluj-Napoca, alături de care, și cu ajutorul cărora, ne continuăm activitățile și astăzi.

Invităm și încurajăm comunitatea clujeană să se implice în proiectele noastre.

Am privit mai departe la ce se întâmplă în școli și am observat câte lucruri rele se perindă în fața copiilor, care pot să strice, să fure frumusețea copilăriei lor, printr-o simplă decizie greșită. Toate substanțele care dau dependență și care fac din om un rob, răpesc tot ce e mai prețios în viața unui copil.

Pentru fiecare alegere greșită, există una bună care așteaptă să fie luată. Dorim să arătăm copiilor această realitate, faptul că ei pot face o alegere bună pentru un viitor frumos.

Am creat astfel, campanii de prevenire a consumului de substanțe, prezentate sub formă de artă. Am încurajat Doza de Viață prin tot ceea ce viața ne oferă bun, ca noi să trăim frumos, prețuind sănătatea primită de la Dumnezeu.